ایرانیان جهان

آخرين مطالب

موشک‌پرانی ویتکاف در مذاکره! | سهم‌خواهی ها از میز مذاکرات آغاز شد ایالات متحده آمریکا

موشک‌پرانی ویتکاف در مذاکره! | سهم‌خواهی ها از میز مذاکرات آغاز شد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به کگزارش همشهری آنلاین جوان نوشت: در حالی‌که امریکا در روند مذاکرات هسته‌ای با ایران، از خواسته پیشین خود مبنی بر برچیدن کامل برنامه هسته‌ای عقب‌نشینی کرده و سیگنال‌هایی از پذیرش برنامه‌ای محدود و تحت نظارت ارسال کرده، اما همزمان تلاش دارد دامنه هرگونه توافق احتمالی را به فراتر از موضوع هسته‌ای کشانده و به مسائلی مانند موشکی و قدرت نظامی ایران نیز گره بزند؛ چیزی که ویتکاف هم در لابه‌لای مصاحبه خود با فاکس‌نیوز، تلویحاً به آن اشاره کرد که فرآیند مذاکرات علاوه بر برنامه غنی‌سازی اورانیوم درنهایت راستی‌آزمایی ابعاد نظامی ایران به خصوص موشک‌هایی که به ادعای او به برنامه هسته‌ای ایران نیز پیوند می‌خورند.
این رویکرد چندلایه واشینگتن نشان می‌دهد که عقب‌نشینی هسته‌ای الزاماً به معنای نرمش راهبردی نیست، بلکه بخشی از راهبرد مهار جامع‌تر ایران در حوزه‌های امنیتی و دفاعی منطقه‌ای است که در برجام هم بارها مطرح شد ولی تهران به دلیل دفاعی بودن برنامه موشکی و خط قرمز خواندن آن، در برابر فشارها تسلیم نشد.
در شرایطی که مقامات ایرانی بارها روشن کرده‌اند که در میز مذاکره با امریکایی‌ها تنها بر سر موضوع هسته‌ای گفت‌وگو خواهند کرد، اما در آستانه دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا در عمان، کلماتی بر زبان امریکایی‌ها جاری می‌شود که بوی تلاش برای گسترش دامنه مذاکرات دارد.
استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ رئیس‌جمهور امریکا در مذاکرات هسته‌ای که در روزهای اخیر رویکرد نرم‌تری در مذاکرات دور اول داشت دوشنبه شب اظهارات جدیدی را درباره روند گفت‌وگوهای آتی مطرح کرد که به نظر می‌رسد با روح و متن مذاکرات سازگاری ندارد. ویتکاف در گفت‌وگو با شبکه فاکس‌نیوز، گفته که امریکا به دنبال محدود کردن غنی‌سازی اورانیوم ایران است، نه «نابودی» کامل برنامه هسته‌ای ‏این کشور. ‎‏ ‏ویتکاف تأکید کرد: «گفت‌وگو با ایرانی‌ها بیشتر روی دو موضوع حیاتی خواهد بود، اول، غنی‌سازی است و همان‌طور که می‌دانید آنها نیازی به غنی‌سازی بالاتر از 3/67 درصد ندارند، آنها ادعا می‌کنند برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز دارند، اما نمی‌توانند بالاتر از 3/67 درصد غنی‌سازی داشته باشند.» به گفته ویتکاف، «موضوع دوم بیشتر درباره راستی‌آزمایی در قبال برنامه غنی‌سازی و در نهایت، راستی‌آزمایی درباره نظامی کردن برنامه هسته‌ای آنهاست و شامل انواع موشک‌هایی می‌شود که آنها آنجا جمع‌آوری کرده‌اند.»
این مقام امریکایی در ادامه مدعی شد: «راستی‌آزمایی یک نکته محوری در این توافق خواهد بود، اگر ما فرصت رسیدن به آن نقطه را داشته باشیم، باید راستی‌آزمایی بسیار سفت و سختی داشته باشیم. اقدامات زیادی درباره راستی‌آزمایی طی چند سال اخیر و قبل از دولت ما وجود نداشته است. این روند باید عوض شود و اگر تغییر یابد ما پایه و اساس مثبتی را برای مذاکرات خواهیم داشت و در حالتی غیر از آن، ما باید به دنبال راه‌های جایگزین باشیم که برای هیچ‌کس خوب نخواهد بود.»
نماینده ویژه رئیس‌جمهور امریکا با این حال تأکید کرد: «ما اینجا هستیم تا ببینیم آیا می‌توان این وضعیت را به‌صورت دیپلماتیک و ‏از طریق گفت‌وگو حل کرد یا نه. نخستین جلسه مثبت، سازنده و تأثیرگذار بود.» نماینده ترامپ در مذاکرات غروب دیروز هم در توئیتر نوشت: «توافق با ایران فقط زمانی تکمیل خواهد شد که توافقی ترامپی باشد.» او ادعا کرده که هرگونه توافق نهایی، باید زمینه‌ای برای صلح، ثبات و شکوفایی خاورمیانه باشد، به این معنا که ایران باید برنامه غنی‌سازی و تسلیحات هسته‌ای خود را حذف کند.» ‏
واشینگتن فرصت توافق را از بین می‌برد اظهارات زیاده‌خواهانه ویتکاف درحالی است که ترامپ در سخنرانی‌های خود تکرار می‌کند که دنبال توافق با ایران است ولی این کشور نباید بمب اتمی داشته باشد. اما به نظر می‌رسد هرچه گفت‌وگوها جلوتر می‌رود، حرص و طمع واشینگتن نیز افزایش می‌یابد. در آستانه مذاکرات عمان، اگرچه امریکا از برخی خواسته‌های حداکثری خود عقب نشسته، اما با مطرح کردن پرونده‌های جدید، شکل تازه‌ای از فشار چندبعدی را طراحی کرده که می‌تواند مسیر دیپلماسی را با ابهام و تنش بیشتری همراه کند.
برخی مقامات امریکایی در رایزنی‌های اخیر تأکید کرده‌اند که توافقی صرفاً هسته‌ای دیگر کفایت نمی‌کند و هرگونه پیشرفت در مذاکرات باید با شفاف‌سازی و محدودسازی فعالیت‌های موشکی ایران همراه باشد. این درحالی است که ایران بارها تأکید کرده که برنامه موشکی‌اش صرفاً جنبه دفاعی داشته و غیرقابل مذاکره است. هرچند در زمان امضای برجام در سال 2015، هم این خواسته‌های فرا برجامی از سوی نمایندگان غرب مطرح شده بود، اما در نهایت هیئت مذاکره‌کننده ایرانی زیر بار نرفت و در حد حرف باقی ماند. از آنجا که توسعه موشک‌های بالستیک در سال‌های اخیر حساسیت امنیتی غرب و رژیم صهیونیستی را افزایش داده، اکنون این مسئله به ابزار جدیدی برای فشار دیپلماتیک تبدیل شده است. برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که امریکا تلاش دارد از مسیر این مذاکرات، چارچوبی گسترده‌تر برای مهار توان نظامی ایران طراحی کند؛ رویکردی که اگرچه با عنوان توسعه توافق ارائه می‌شود، اما می‌تواند زمینه‌ساز پیچیده‌تر شدن روند گفت‌وگوها باشد.
این سیاست زیاده‌خواهی درحالی است که تهران بارها اعلام کرده در شرایط تهدید و زور مذاکره نمی‌کند. هرچند عقب‌نشینی نسبی از سیاست خلع کامل برنامه هسته‌ای، می‌تواند زمینه‌ای برای توافق موقت یا مرحله‌ای باشد، اما پافشاری بر پیوند دادن توافق به مسائل موشکی و نظامی، راه رسیدن به توافق پایدار را دشوارتر خواهد کرد. با این حال، برخی ناظران معتقدند امریکا با طرح مسائل نظامی، در پی افزایش اهرم چانه‌زنی است تا امتیازات بیشتری از ایران بگیرد، بی‌آنکه الزاماً به‌دنبال گسترش دامنه توافق باشد.
سهم‌خواهی اسرائیل در میز مذاکرات با اینکه ایران و امریکا گفت‌وگوهای هسته‌ای را آن هم به طور غیرمستقیم شروع کرده‌اند، اما سایر بازیگران خارجی تلاش می‌کنند منافع‌شان در میز مذاکرات به رسمیت شناخته شود. پس از اروپایی‌ها که دنبال بافتن کلاه از نمد مذاکرات بودند، صهیونیست‌ها هم دست به‌کار شده‌اند که امریکا باید مفاد توافق را با خواست و اراده تل‌آویو تنظیم کند.
به گزارش یدیعوت‌آحارانوت، اسرائیل نگران توافق نامناسب ایران و امریکاست و از اینکه مذاکرات به برنامه موشکی تهران و محور مقاومت نمی‌پردازد، خشمگین است. بر اساس این گزارش، یک منبع امنیتی تل‌آویو دوشنبه شب اظهار کرد که مقامات اسرائیلی به ویژه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این رژیم در خصوص مذاکرات ایران و امریکا به شدت نگران مواضع دونالد ترامپ هستند و نمی‌دانند ترامپ واقعاً چه می‌خواهد؟ و حتی از خطوط قرمز وی در این مذاکرات هیچ‌گونه اطلاعاتی ندارند. این منبع امنیتی اظهار کرد: اگر ایران و امریکا به توافقی برسند که در جهت منافع اسرائیل و امریکا نباشد، برای ما بسیار بد خواهد بود. امریکا با توافق بد مانع اقدامات اسرائیل می‌شود و دیگر نمی‌تواند به تأسیسات هسته‌ای ایران حمله کند.»
صهیونیست‌ها همواره در هرگونه مذاکرات ایران با غربی‌ها سنگ‌اندازی کرده‌اند تا جلوی روند توافق را بگیرند و این بار هم کمافی‌السابق وارد صحنه شده‌اند تا شاید در صورت امضای توافق بین تهران و واشینگتن، بخشی از خواسته‌های خود را از طریق امریکا به منصه ظهور برسانند، اما گفت‌وگو بر سر ترتیبات منطقه‌ای و برنامه موشکی خواست اسرائیل، چیزی نیست که ایران به راحتی با آن موافقت کند.
کد خبر 938038 منبع: جوان برچسب‌ها ایران و آمریکا خبر ویژه آمریکا و اسرائیل

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1408264/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

محمدجواد ظریف درباره آمریکای ترامپ چه گفت؟

گروسی امروز به تهران می‌آید

روبیو و ویتکاف برای رایزنی درباره ایران و اوکراین به پاریس می روند

پنتاگون به خبر کاهش نیرو در سوریه واکنش نشان داد

حمله بایدن به ترامپ/ ماجرا چیست؟

پشت پرده رسانه‌ای شدن میزبانی رم از راند دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ تهران و واشنگتن برای به حاشیه راندن تروئیکای اروپا هم‌صدا شدند؟

تصور برطرف شدن مشکلات کشور از طریق مذاکره با آمریکا ساده اندیشی است/ اشتباه برجام تکرار نشود

اینستاگرام و واتس‌اپ از فیس‌بوک جدا می‌شوند؟

واکنش سخنگوی دولت درباره شایعات بازگشایی سفارت آمریکا

حواشی سفر نوید محمدزاده به آمریکا + عکس

واکنش پنتاگون به خبر کاهش نیرو در سوریه

پاسخ سخنگوی دولت به بازگشایی سفارت آمریکا در ایران/ انتخاب وزیر اقتصاد را به مذاکرات گره نزدیم+ فیلم

پاسخ عراقچی به زیاده‌خواهی آمریکا + ویدیو

صادرات چین در ماه مارس افزایش یافت

کدام کشور پیشتاز توسعه هوش مصنوعی است؟

داستان غارت فوتبال آمریکا؛ فیفا، ایالات متحده را گاو شیرده می‌بیند و آن را دست خالی رها می‌کند

ترامپ تحریم‌ها علیه معتمد اوربان را لغو کرد

بازار کریپتو در انتظار سخنرانی رئیس فدرال رزرو آمریکا| پیش بینی قیمت بیت کوین و اتریوم

ریزش دلار تورم را مهار می کند؟

کشورهای منطقه خسته‌اند یا پشیمان؟

آمریکایی ها در ایران؛ پاسخ قطعی سخنگوی دولت | امور کشور را به مذاکرات گره نزده ایم و نخواهیم زد

درخواست آلمان از آمریکا برای تعهد به توافق انتقال داده‌ها

هشدار زلنسکی به آمریکا درباره امتیازات غیرقابل قبول به روسیه

عراقچی: اگر آمریکا همچنان مواضع متناقض داشته باشند، کار مشکل می‌شود

برگزاری نشست چهارجانبه عربستان، آمریکا، سوریه و لبنان در ریاض

تعطیلی کنسولگری‌های آمریکا در اروپا در دستورکار ترامپ

پاسخ عجیب سخنگوی دولت درباره بازگشایی سفارت آمریکا در ایران + فیلم

کشته شدن نیروی نظامی آمریکا در حادثه واژگونی خودرو در مناطق مرزی

ویتکاف، بهترین‌ مذاکره‌کننده جهان!

ارزیابی تأثیر جنگ تجاری آمریکا و چین قیمت نفت را کاهش داد

سرمقاله فرهیختگان/ مذاکره؛ عقلانیت انقلابی و داستان ساده‌سازان و انسدادطلبان

نشنال اینترست: بودجه دفاعی چین فراتر از تصورات است

شبه نظامیان سودان دولت رقیب تشکیل دادند

پورابراهیمی: برآورد ما این است حدود 50 میلیارد دلار ارز خانگی در کشور داریم

اظهارات وزیر ارتباطات در مورد رفع فیلترینگ

قیمت دینار عراق امروز چهارشنبه 27 فروردین 1404

ایران در محاصره ریزگردهای وارداتی

حرف‌های تند سرمربی اسپانیایی علیه فدراسیون عراق

موضع تازه نخست‌وزیر عراق درباره حشدشعبی/ بخشی اساسی نظام امنیتی هستند

حشدالشعبی بخشی از دستگاه امنیتی عراق است

گردوخاک ریزگردهای وارداتی

دعوت عراق از الجولانی برای شرکت در نشست سران کشورهای عربی در بغداد

«الجولانی» به عراق دعوت شد

السودانی: در انتخابات آتی نامزد می‌شوم؛ حشد شعبی جایگاه ویژه‌ای دارد

نشست صمیمی مدیران بنیاد شهید و امور ایثارگران و سازمان‌های تابعه برگزار شد

قالیباف: مجلس با ترک فعل در حوزه ناترازی برق برخورد می‌کند

برنامه‌های اقتصادی دولت با محوریت بهبود توزیع درآمد، حمایت و مراقبت موثر از اقشار محروم است

سرمایه‌گذاری برای تولید در گرو امنیت اقتصادی پایدار است/ ضربه بزرگ قطعی برق به صنایع

ایران به هیچ قدرتی باج نمی‌دهد

نهادهای مختلف استان اصفهان در جذب اعتبار ضعیف عمل می کنند/هشدار استاندار به بانک‌ها